Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Μετά τις πανελλήνιες...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν  και οι υποψήφιοι τώρα πλέον θέλουν μόνο να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών.
 Ίσως όμως το άγχος να μην έχει φύγει καθώς τώρα αναμένουν- μεταξύ 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- να δουν την βαθμολογία τους  .Αλλά μετά  , ακολουθεί το μηχανογραφικό και μετά πάλι υπομονή μέχρι να βγουν επιτέλους οι βάσεις και η σχολή επιτυχίας.
  Για αυτό, σε αυτό το άρθρο επιχειρούμε να δώσουμε λίγες συμβουλές και ιδέες για το επόμενο βήμα. 

 Ξεκινώντας, αξίζει να τονίσουμε κάτι και που προφανώς έχεις ξανακούσει: δεν είναι οι σπουδές η μοναδική οδός. Είναι μόνο μία στην οποία μπορεί να οδηγηθείς μέσα από το ατελές και συχνά άδικο- σύστημα των εξετάσεων.  Γιαυτό και παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει ένα σχετικό άρθρο για τις επιλογές που έχει ένας απόφοιτος του ΕΠΑΛ  είτε έχει δώσει εξετάσεις ,είτε όχι.
Εάν βέβαια προσπάθησες και έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ποια σχολή να επιλέξεις , το σημαντικότερο - πέρα φυσικά από τα οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια  - είναι  να διαλέξεις αυτό που πιστεύεις πως σου ταιριάζει.Η αλήθεια είναι πως ο υποψήφιος  των ΕΠΑΛ δεν έχει πολλές διαφορετικές επιλογές , καθώς αυτές περιορίζονται στις σχολές που είναι σχετικές με τον τομέα που φοίτησε (σε αντίθεση με τον μαθητή του Γενικού Λυκείου που στο μηχανογραφικό του θα δει σχολές διαφόρων επιστημονικών πεδίων).Αλλά το ότι έχεις ασχοληθεί σε αρκετά βαθύ επίπεδο με την επιστήμη που διάλεξες δύο χρόνια πριν, θα δεις ότι μπορεί να είναι πλεονέκτημα για σένα.
 Έτσι, τώρα αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις τις σχολές του μηχανογραφικού  για να αποφασίσεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Και σε αυτό θα σε βοηθήσει να μελετήσεις  το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος που σε ενδιαφέρει. Επισκέψου την ιστοσελίδα της σχολής και ψάξε για τον Οδηγό Σπουδών. Εκεί θα διαβάσεις  όλες τις πληροφορίες σχετικά με την φοίτηση στο συγκεκριμένο τμήμα και  για το πώς είναι οργανωμένα τα μαθήματα : τι  υπάρχει σε κάθε εξάμηνο και ποιες κατευθύνσεις  θα έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις.Μπορεί δύο διαφορετικές σχολές με το ίδιο όνομα να παρέχουν τελικά διαφορετικές περιοχές εξειδίκευσης.Έτσι , καθώς εξετάζεις τα προγράμματα σπουδών των διαφόρων τμημάτων, θα μπορείς να διαλέξεις αυτή που σε ενδιαφέρει περισσότερο(π.χ. κάποιες σχολές έχουν να κάνουν περισσότερο με το hardware από κάποιες άλλες).  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα αποκτήσεις και τις υπόλοιπες γνώσεις.Σε όλες τις σχολές, είτε είναι ΤΕΙ είτε ΑΕΙ παρέχεται συνολική εκπαίδευση πάνω σε όλο το πεδίο της Πληροφορικής.Και αυτός είναι ο λόγος που θα δεις πολλά μαθήματα με θεωρητικό περιεχόμενο και φυσικά πολλά μαθηματικά* αλλά γενικά -όπως ίσως ήδη έχεις δει- είναι μια επιστήμη με πολλές διαφορετικές περιοχής ειδίκευσης και εφαρμογής.
 Μερικά χρήσιμα sites όπου μπορείς να βρεις υλικό και συνδέσμους για τις σχολές καθώς και πληροφορίες για τις βάσεις των σχολών (αν και καλό θα είναι να μην σε επηρεάσει το ποια είναι η βάση της κάθε σχολής στη σύνταξη του μηχανoγραφικού) είναι οι εξής:


 Ευχόμαστε σε όλους καλή σταδιοδρομία ότι κι αν επιλέξουν!Και να θυμάσαι πως ακόμη και να μην καταφέρεις να περάσεις σε κάποια σχολή ή στη σχολή που ήθελες , να είσαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες επιλογές σχετικά με το επαγγελματικό σου μέλλον!



Εάν γνωρίζεις κάποια άλλη  ιστοσελίδα και πιστεύεις ότι θα φανεί χρήσιμη και στους υπόλοιπους, άφησε σχόλιο.



*Ακριβώς επειδή στο πανεπιστήμιο σου μαθαίνουν την γενική περιοχή της επιστήμης, θεωρούν πως πρέπει να γνωρίζεις και που βασίζεται εκείνη , και δυστυχώς τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται πολύ.Εκεί μπορεί να είναι δύσκολα για τον απόφοιτο του ΕΠΑΛ  να «μπει στο κλίμα» αλλά εάν προσπαθήσει να καλύψει τα κενά του (κυρίως ψάχνοντας υλικό στο ίντερνετ)  και παρακολουθεί τα μαθήματα(που είναι προαιρετικά) , μπορεί να τα καταφέρει!Μην ξεχνάς πως εσύ έχεις το πλεονέκτημα να γνωρίζεις περισσότερα γενικά για την πληροφορική (για παράδειγμα τα δίκτυα και τα μαθήματα τα σχετικά με το hardware δεν τα έχουν στα ΓΕΛ) :)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Gadgets